София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Петър Москов иска референдум: Трети март не може да е националният ни празник

Партията на бившия здравен министър предлага три други дати за национален празник
5 месецаОбщество 8 Златина Петкова

Консервативно обединение на десницата (КОД) на Петър Москов инициира референдум за датата на официалния национален празник на България, съобщават от партията.

В позицията се казва, че "3-ти март е празник, който трябва да почитаме, но не може да бъде НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК. Основният национален празник на България трябва да е отражение на наши, български национални постижения, а не на възторг от резултата от имперски конфликти, които са съвпадали с нашия интерес".

КОД ще инициира в следващите месеци национален референдум за промяна на основния национален празник на България. От партията посочват няколко дати, обединяващи българите и стремежите на народа ни за обединение и национална идентичност:

  1. Денят на Съединението на България - 6-ти септември. 
  2. Денят на независимостта на България - 22-ри септември.
  3. Денят на българската духовност - 24-ти май.

“Ще инициираме такъв референдум не заради вътрешнополитическо дърляне или за да дразним руснаците. Правим това с дълбокото убеждение, че националният ни празник трябва да чества наши си, български постижения, които са ни запазили през времето като нация”, отбелязват от КОД. Самият Петър Москов заявява, че предпочита  Националният празник да е на 24-и май.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!