София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Петър Стоянович: Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС

Той подчерта, че България трябва да си даде ясна сметка дали е правилна политиката
13 мПолитика 355 Мария Иванова

,,Ние трябва да сме ефективна част от НАТО и ЕС. Няма как да бъдем с единия крак винаги навън, защото едното краче иска да бъде обуто с друга маратонка". Това каза пред БНР в Деня на българската армия историкът проф. Петър Стоянович.

Той подчерта, че България трябва да си даде ясна сметка дали е правилна политиката да поддържа войска и въоръжение, което се изисква от един малък партньор в НАТО, каквато е страната ни. 
,,Не става така - да се возим все още на съветските самолети от преди 100 години, няма как винаги да вземаме някакви лодки, които са трета ръка. По този начин ставаме все по-маргинални, а това не би трябвало да е нашата политика. И ние трябва да си дадем малко зор и да направим нещо повече и за пехотата, военноморските сили и авиацията".

По думите на Стоянович високият рейтинг на армията идва от това, че не се е налагало да бъде изпитана нейната реална боеспособност.

,,Никога не трябва да забравяме, че миналото ни може да ни прави много горди и много впечатляващи, когато се сещаме за своите предци, но нито ще ни запази бъдещето, нито ще ни гарантира сигурността срещу някакви чужди заплахи", каза още историкът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!