София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПИК: Секретар на президента замесен в източване на данни на летището

От агенция разгласиха за ИТ одит по време на правителството на Герджиков

ПИК: Секретар на президента замесен в източване на данни на летището

От агенция разгласиха за ИТ одит по време на правителството на Герджиков

8 месецаОбщество 22 Боряна Райчева


От агенция "ПИК" разгласиха информация за нерегламентиран одит на Информационната система на българското летище без договор, без обществена поръчка и без проверка на ДАНС на изпълнителя.

Според статията им проверката на сигурността на информационните системи на обект от стратегическо значение – Летище София, е възложена на фирма „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“, която е без опит, без нито един нает специалист и без договор, като това реално става буквално с един хвърчащ лист – заповед No124.

Агенцията твърди, че тази фирма е пряко свързана със сегашния за секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев, Николай Узунов.

От "ПИК" пишат, че по време на служебното правителство на Огнян Герджиков е деветдесет и петото правителство на Република България (петото служебно). То е назначено на 27 януари 2017 г. от президента Румен Радев.

Още на 17.02.2017 г. новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Христо Алексиев сменя борда на директорите на едно от ключовите предприятия в ресора му – „Летище София“ ЕАД.

Освободени са Веселин Пейков, Христо Щерионов и Ася Иванова и на тяхно място са назначени „нови лица“ – Пламен Станчев, Христо Михайловски и Красимира Мартинова.

Собственик и управител на фирмата на към този момент е Иван Николов ЕООД - дружеството му е прехвърлено в деня, в който Румен Радев назначава служебното правителство от Николай Евгениев Крушков. Дружеството няма дейност, няма НИТО ЕДИН назначен работник, камо ли компютърен специалист и това ясно е отразено във финансовия му отчет за 2016 г. Самият Николов не познава Пламен Станчев и няма понятие, че фирмата, която Крушков му прехвърля ще проверява летище „София“.

Тази фирма е била прехвърлена от Николай Крушков – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, на друго лице в деня на назначението на служебното правителство и новият управител не знае нищо за ангажирането на фирмата в проверка на летището.А Крушков е назначен за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.
Оказва се, че поне двама от компютърните специалисти, представени като служители на „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ ЕООД и извършили скандалния одит в информационната система на столичното летище, са били осигурявани от „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД - собственост на Ангел Узунов, брат на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и сегашен секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и АНТИКОРУПЦИЯ.

От агенция "ПИК" ще сезират прокуратурата и ДАНС.

Линк към статията: ТУК