София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина председателят на Върховния съд на Русия

Вячеслав Лебедев вероятно е починал от заболяване

2 месецаОбщество 3 Иванина Игнатова

Председателят на Върховния съд на Руската федерация Вячеслав Лебедев почина в Москва на 81-годишна възраст, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на пресслужбата на Върховния съд.

"С дълбоко съжаление съобщаваме, че на 23 февруари 2024 г. почина председателят на Върховния съд на Руската федерация Вячеслав Михайлович Лебедев", се казва в изявлението.

Според ТАСС медицинските служби са уточнили, че причината за смъртта е заболяване.

Върховният съд отбеляза, че "Лебедев има неоценим принос за укрепването и развитието на местната съдебна система, формирането на конституционните и законодателни основи на независима съдебна система и формирането на органи на съдебната общност". Той е работил за осигуряването на еднаквост на съдебната практика, хуманизирането на наказателното законодателство, повишаване на откритостта на правосъдието, неговата достъпност и социална насоченост.

Функциите на председател на Върховния съд временно ще изпълнява първият заместник на Вячеслав Лебедев, уточнява ТАСС.