София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

POLITICO: Фон дер Лайен подкрепя Жозеп Борел след "унизителното" пътуване до Русия

Шефът на външната политика ще се появи в Европейския парламент във вторник следобед
15 мЕвроком 350

Шефът на външната политика на ЕС Йозеп Борел има "пълната подкрепа" на Урсула фон дер Лайен, говорител на председателя на Европейската комисия, заяви в понеделник, въпреки че повече от 70 евродепутати призоваха за оставката му след "унизително" посещение в Москва, пише POLITICO.

Борел е критикуван за това, че е останал безмълвен и полуусмихнат, докато руският външен министър Сергей Лавров нарече ЕС „ненадежден партньор“ по време на съвместна пресконференция в руската столица в петък.

Борел, който се срещна с Лавров, за да обсъди отношенията между ЕС и Русия след отравянето и лишаването от свобода на опизиционера на Кремъл Алексей Навални, също беше изненадан от това, че Русия изгони трима европейски дипломати за предполагаемо присъствие на демонстрации в подкрепа на Навални - новина, за която Борел научи от Twitter, докато той беше на среща с Лавров.

Към момента седемдесет и три евродепутати подписаха проект на писмо от евродепутата от Европейската народна партия от Рио Терас, в който се казва, че са „обезпокоени от унизителното развитие“ по време на посещението на Боръл в Москва.

„Неправилната преценка на Борел при проактивното му решение да посети Москва и неспособността му да отстоява интересите и ценностите на Европейския съюз, по време на посещението му, са нанесли сериозна вреда на репутацията на ЕС“, се казва в писмото, преди да се призове фон дер Лайен да го уволни. „Вярваме, че председателят на Европейската комисия трябва да предприеме действия, ако г-н Борел не подаде оставка по собствено желание".

Списъкът на подписалите до голяма степен включва евродепутати от Европейската народна партия и групите на европейските консерватори и реформисти, както и няколко депутати от "Обнови Европа". Терас заяви, че планира да изпрати писмото на фон дер Лайен в понеделник вечерта и повече евродепутати могат да го подпишат преди това.

Борел ще се появи в Европейския парламент във вторник следобед, където се очаква да бъде притиснат от евродепутатите относно пътуването му до Москва и поведението му по време на спорната пресконференция с Лавров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!