София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

POLITICO: Проблем на България и Северна Македония е, че ЕНП не е достатъчно твърда към Борисов

Изданието оценява работата на Комисията на Урсула фон дер Лайен
3 мЕвроком 657

Мина бурна година за председателството на Урсула фон дер Лайен в Европейската комисия от 2019 година.

Откакто 26 комисари с нов облик и един председател встъпиха в длъжност на 1 декември миналата година, дори най-младите членове на Комисията им побеляха косите заради пандемията на коронавируса. На един комисар също му коства работата. 

През годината, която донесе здравна криза, икономическа криза и пренаписа социални и трудови норми, кой е имал най-добрата година в Берлеймонт и кой се е борил да отличи своя знак? Ето отчетната карта на европейското издание Политико за комисията на фон дер Лайен.

Според изданието за еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархели най-лошият момент е неразбирателството между България и Северна Македония.

Блокът на България за започване на преговори за членство със Северна Македония поради двустранен спор за езика и идентичността нанесе удар по целта на Комисията да започне преговори преди края на годината. Някои дипломати обвиняват Варелий, че е прекалено мек по отношение на София, но повечето казват, че основният проблем е, че дясноцентристкият алианс на Европейската народна партия (ЕНП) не е била достатъчно твърда към българския лидер Бойко Борисов, премиер на ЕНП. 

Постоянна критика към Варелий е, че той е твърде чувствителен към унгарските интереси, а не към ЕС като цяло. „Когато говори за Сърбия, той изглежда готов да си затвори очите“ заради тесните връзки между Сърбия и Унгария в енергийния сектор, каза един дипломат. Служител на ЕС отхвърли тези твърдения, като заяви, че действа по същия начин като другите комисари.