София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

POLITICO: Ваксината срещу COVID на Moderna е по-стабилна, от тази на Pfizer, и също толкова ефективна

Лекарството остава стабилно до шест месеца при минус 20 градуса по Целзий
6 мЕвроком 504

Американската биотехнологична компания Moderna обяви в понеделник, че нейната коронавирусна ваксина е ефективна с повече от 90 процента, според предварителни резултати от американско проучване на късен етап, в което участват над 30 000 души, пише европейското издание на Politico.

Резултатите показаха, че 90 души от групата на плацебо и петима от групата на ваксините са се разболели от COVID-19, което показва степен на ефективност от 94,5%, според съобщение за пресата на компанията.

Резултатите са наравно с тези, обявени миналата седмица от BioNTech и Pfizer, които съобщиха, че тяхната коронавирусна ваксина е повече от 90 процента ефективна. И Moderna, и BioNTech / Pfizer използват mRNA технология за своето лекарство.

Трудност предизвиква германо-американската ваксина, тя изисква специални фризери на около минус 80 градуса по Целзий, за да бъде съхранявана. В нормален хладилник тя би оцеляла 5 дни.

Ваксината от Moderna е „стабилна“ между 2 и 8 градуса по Целзий - температурата на стандартните хладилници - в продължение на 30 дни, пише компанията в съобщението. Ваксината остава стабилна до шест месеца при минус 20 градуса по Целзий.

Новините за ефикасността на американската ваксина предизвикаха нов порив от страна на правителствата и регулаторите да ускорят темпото и да сключат сделки за одобрени ваксини. След като компанията обяви резултатите в понеделник, Обединеното кралство обяви, че е завършило седмата си сделка за ваксина срещу коронавирус, този път осигурявайки пет милиона дози ваксина на Moderna. 

В Амстердам Европейската агенция по лекарствата стартира непрекъснат преглед на данните за ваксината за по-бързо одобрение. ЕС все още не е подписал сделка с американската компания.

През август Европейската комисия  завърши дискусиите за закупуване на 80 милиона дози ваксина на Moderna, с възможност за закупуване на още 80 милиона - по-малко от повечето други сделки с ваксини на Комисията. Договорът трябва да бъде завършен през следващите седмици, но председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен проведе в понеделник пресконференция в последната минута, за да обяви, че във вторник Комисията ще завърши сделка за до 405 милиона дози от друга РНК ваксина от немската биотехнологична компания CureVac.

Главният медицински директор на Модерна предизвика известно безпокойство в Европа, когато обяви, че САЩ ще получат първите 20 милиона дози на компанията; компанията обаче потвърди пред POLITICO, че това са дози от американската верига за доставки. Компанията инвестира и в европейски вериги за доставки, с две различни производствени компании в Швейцария и Испания. Компанията очаква да прави милиони дози на месец до края на годината и десетки милиони на месец през 2021 година.