София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Политолог: Правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се подчиняват

Иван Кръстев прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени

След 5 или 20 години ще говорим за живота си "преди" и "след" пандемията. По начина, по който говорим за "преди" и "след" промените през 1989. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира по Би Ти Ви политологът Иван Кръстев.

Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът.

Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев. Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!