София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Половината от фирмите в България без нито един работник

Само 5 процента от регистрираните фирми оцеляват

11 месецаИкономика 10 Боряна Райчева


Половината от регистрираните фирми в България са без нито един служител и в тях работи само собственикът им. През 2016-та броят на едноличните дружества у нас наброяват 170 000, което е близо половината от всички фирми в страната.

Данните са на Националния статистически институт при проведено изследване за демография на предприятията. Целта на изследването е да се провери жизнеспособността на фирмите у нас.

Около една трета от фирмите у нас пък са с работен състав между един и четири души. Едва около 8% от фирмите са с персонал десет души и повече. Друг тревожен факт от проучването показва, че едва 5% от регистрираните фирми оцеляват повече от пет години.

Над 95% от предприемачите не могат да се справят с конкуренцията, пазарната обстановка, бюрокрацията, което води до фалит или доброволно прекратяване на бизнес дейността. В три сектора са концентрирани над 60% от работещите – търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство.

Най-печеливши са предприятията от сектора на добивната промишленост, доставката на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, производството на електрическа и топлинна енергия, на газообразни горива.