София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пореден скандал: БНТ пусна карта на Украйна без Крим

Украинското посолство с писмо до Кошлуков

Пореден скандал: БНТ пусна карта на Украйна без Крим

Украинското посолство с писмо до Кошлуков

8 месецаПолитика 11 Боряна Райчева


Гаф на Българската националта телевизия предизвика реакция от страна на посолството на Украйна у нас. В централна емисия "Новини" на 18 септември, при отразяването на новина за открита стрелба в Киев, телевизията е пуснала карта за онагледяване, на която обаче видимо Крим не е част от Украйна.

Днес от дипломатическата мисия реагираха, като разпространиха чрез фейсбук профила си писмо, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В него се настоява за предприемане на мерки за опровержение и се припомня каква е официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

От Украинското посолство посочват, че е крайно наложително „да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка."

"Също така, с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим, обръщаме се с молба към всички дирекции в БНТ да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверинитет на Украйна." се казва още в писмото.