София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Посланикът на САЩ тролва Москва за „дирижираните“ протести

„Предизвиквали сме и безредиците, и пожарите в Сибир“

17:36 ч. 14.08.2019 г.Политика 12

Подалият оставка посланик на САЩ в Москва Джон Хантсман иронизира критиката на МВнР за намесата на посолството във вътрешните работи на Русия.

Говорителката на МВнР Мария Захарова обвини Вашингтон, че „дирижирал“ протестите за недопускането на опозицията до изборите в Московската градска дума.

„Съобщението на посолството за предстоящите протести и риск от задържания е консулско оповещение и не е никаква намеса“, заяви топдипломатът ред радиото „Ехото на Москва“.

Според Джон Хантсман осигуряването на сигурността на американците в Русия е „най-важната част“ от работата му. „И ако не ги бях уведомил за протестите, то по недопустим начин бих си нарушил задълженията“, каза дипломатът.

По думите му да се информират гражданите на сайта и социалните мрежи на посолството е стандартна практика. „Затова взехме картата, която е в свободен достъп, обозначихме терените на протеста и я публикувахме“, поясни посланикът.

Според дипломата как точно в Москва правят извода, че САЩ се месят, не му е ясно. „Обвиняват ни за лошото време, за пожарите в Сибир и в намесата в изборите - това са рисковете на професията ни“, иронизира руското МВнР Джон Хантсман.

Той призна, че според медиите Сибир гори заради „американско климатично оръжие“. „Когато чух тази версия, щях да падна от стола“, смее се американският посланик.