София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Посолството на САЩ у нас: Справете се с липсата на контрол върху главния прокурор (ВИДЕО)

Джесика Ким смята, че трябва по-засилено да се разследва корупцията у нас
6 мЕвроком 3214

Липсата на отчетност и контрол върху главния прокурор е предизвикателство, с което България трябва да се справи. Но справянето само с него няма да реши проблемите на страната. Това обясни постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб, предава "Сега".

Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона - липсата на медийна независимост, обвързаностите между властите, съставът и структурата на Висшия съдебен съвет. 

Запитана за това каква е рецептата в САЩ, тя обясни, че там прокурорите не са част от съдебната власт, в която са само съдиите като независими арбитри. Според нея разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни органа - съвет на прокурорите и съвет на съдиите, би довело до по-голяма независимост в системата.

Според прокурорката в страната е отслабена възможността да разследва се корупцията. Като за това значение имат олигархичните влияния и липсата на медийна свобода. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!