София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Повече от 100 арестувани при мащабна операция срещу мафията в цяла Европа

Операцията е посветена на международен трафик на наркотици от Южна Америка към Европа

1 годинаКрими 1 Антония Лазарова

Полицията в няколко европейски страни арестува повече от 100 души като част от операция за пресичане на италианската мафия Ндрангета.

„Смятаме, че сред арестуваните има няколко лица с висока стойност, които са изиграли огромна роля в организацията, не само в Белгия, но и в други европейски страни“, каза белгийският федерален прокурор Антун Шоцаерт.

Атаката е част от разследване, обхващащо Италия, Германия, Белгия, Португалия, Испания, Словения, Румъния, както и Бразилия и Панама, според правоприлагащата агенция на ЕС Европол.

Мрежата е била посветена предимно на международен трафик на наркотици от Южна Америка към Европа и Австралия, се казва в изявление на правоприлагащата агенция на ЕС Европол.

В Германия повече от 1000 служители претърсиха десетки домове, офиси и магазини в провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Тюрингия,обяви от немската прокуратура.

В Италия карабинерската полиция, подкрепена от хеликоптери, издаде заповеди за арест на 108 души, които бяха обвинени, наред с други неща, в участие в мафията; притежание, производство и трафик на наркотици и оръжия; и пране на пари.

През последните години европейските власти водят кампания срещу базираната в Калабрия „Ндрангета“, може би най-богатата организирана престъпна група в света. Организацията има своите корени в южната област Калабрия, върха на ботуша на Италия, надмина Коза Ностра като най-мощната мафиотска група в страната и една от най-големите престъпни мрежи в света.

Групата е използвала десетки милиарди долари приходи от кокаин в продължение на десетилетия, за да разшири престъпния си обхват в цяла Европа и на няколко континента, след като сицилианската мафия загуби влияние.

Държавната полиция в Бавария каза, че арестите са резултат от повече от три години разследване, наречено "Операция Еврика".

Те казаха, че италианските и белгийските следователи смятат, че престъпната група е контрабандирала близо 25 тона кокаин между октомври 2019 г. и януари 2022 г. и е прехвърлила над 22 милиона евроот Калабрия към Белгия, Холандия и Южна Америка.