София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Празнуваме "Свети Валентин" - Денят на влюбените

Най-старата "валентинка" датира от 1415 година
пропускане
14 чЛюбопитно 716 Николай Трифонов

Денят на Свети Валентин се празнува на 14 февруари всяка година и е основно ден за изразяване на любов към половинката си. Ден, в който хората изразяват привързаността си към друг човек, като си разменят различни подаръци и изненади.

На този ден още през 14 век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. 

Най-старото известно съобщение за "Свети Валентин" датира от 1415 г., когато херцогът на Орлеан изпраща стихотворение на съпругата си от Лондонската кула, където е бил държан в затвора.

Една от легендите гласи, че след като бил осъден на смърт, Свети Валентин се влюбил в дъщерята на своя тъмничар и й изпратил писма, подписани „от твоя Валентин“ .

Независимо дали празнувате Свети Валентин или Трифон Зарезан - най - важното е да се обичате.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!