София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Председателят на АИКБ: Имаме администрация, колкото да управляваме цял свят

"Годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда"


"Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка", каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Ясно е, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост, поясни Велев.

"Това не е проблем отскоро и ще е за дълго", смята той.

Велев обясни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури.

"Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят", смята той.

"Това решение е неправилно и вредно за страната и за хората, и ще го атакуваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели", коментира Велев приетото решение от Парламента, размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение.

Според него при този начин на определяне на минималната работна заплата "в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение независимо от това, че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите", каза още председателят на АИКБ.