Начало Новини Предавания На живо

Прекратиха делото срещу Йончева за клевета

Делото беше заведено от Иван Създов

Прекратиха делото срещу Йончева за клевета

Делото беше заведено от Иван Създов

10 месецаПравосъдие 20 Боряна Райчева


Гражданското делото срещу евродепутатката Елена Йончева, заведено от Иван Създов за клевета, беше прекратено от Софийски градски съд (СГС) поради неизпълнение от ищеца указания на съда да заплати в срок държавната такса от 40 000 лв., явяваща са 4 процента от стойността на иска. Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

След изтичане на законовия срок за обжалване, определението за прекратяване на делото е влязло в сила.

Бизнесменът Иван Саздов заведе граждански иск в размер от 1 млн. лв. в края на май. Седмица преди това Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма "Palms Enterprises" (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на "EMA BGS SL" 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

За тази къща бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която свърза името на Борисов с покупката.

Иван Саздов е създател на тенис клуб "Банкя". Той беше в инициативния комитет, издигнал Бойко Борисов за кмет през 2005 г. Тогава Саздов отрече да е купувал имот в Барселона и да има офшорка "Палмс Ентерпрайсиз", която е превела 1,7 милиона евро.