София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

"Премълчаното за войводата Мълчанков"

Документален филм на Ивайло Шопски и Николай Борисов
пропускане
9 месецаИстория 60 Боян Марков

На 6 октомври в Централния военен клуб в София се състоя представяне на документалния филм "Премълчаното за войводата Мълчанков".

Автори на филма са водещият на "Пътуващо читалище" Ивайло Шопски и заместник-областния управител на Софийска област Николай Борисов. Поводът е 100-годишнината от смъртта на войводата. 

"За съжаление през годините всичко беше премълчавано за Мълчанков, защото е имало времена, в които говоренето за тези смели и родолюбиви българи не е било удобно.", заяви Ивайло Шопски.

"Мълчанков е олицетворение на всички тези смели идеалисти, които дадоха всичко, включително и живота си.", категоричен беше историкът Николай Борисов.

"Качества като себеотрицание, взаимопомощ, единство, сила, винаги да помагаш на ближния, загуби се и общностния характер на българите. Тогава българите са имали една обща цел, под която са вървели всички заедно. За жалост, в наши дни се делим.", допълни Борисов.

Изследователят Бистра Риндова смята, че в своето време Стоян Мълчанков е бил един от хората, които са се чувствали свободни, въпреки че са обитавали робска територия. 

"Мълчанков е от първите революционни дейци на вътрешната организация и от първите учители, който осъзнава ролята си на духовен будител.", коментира Риндова.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!