София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Превозвачи: Ще влизат ли в затвора хора, които са си купили 8-местен ван?

Позиция на Национално сдружение „Случаен превоз“ и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК)
1 мЕвроком 6589

Промените в Наказателния кодекс, касаещи нерегламентирания превоз на пътници, противоречат на свободната стопанска инициатива. Това се посочва в позиция на Национално сдружение „Случаен превоз“ и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК). Според тях превозът на пътници с МПС до 8 места трябва да стане лицензиран, а не да бъде инкриминиран.

"Хотелиери, туроператори и немалка част от превозвачите работят масово с такива превозни средства. Означава ли това, че вече ще лежим в затвора?!“, коментира Евелина Пулева, туроператор и хотелиер, член на УС на БРТК.

„Повечето европейски държави, в това число Сърбия и Турция, които не са членки на ЕС, предвиждат възможност за лицензиране на този тип превози, а санкциите (чисто административни) са обвързани с предвиените в закона задължения. Тук искаме, едва ли не, да бесим всички, които са си купили 8-местен ван. Не е нужно да откриваме топлата вода – можем просто да се научим от Швейцария, например“, посочи Радка Мандилова, председател на НССП.

Превозвачите са солидарни с колегите си, че т.нар. „сив сектор“ трябва да бъде отстранен, но същевременно подчертават, че това трябва да се случи в условията на равнопоставеност на легитимните стопански субекти.

В края на октомври мнозинството в парламента криминализира нерегламентирания превоз на пътници през Кодекса на търговското корабоплаване.

Приетите текстове предвиждаха от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието се предвиждаше да бъде лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

След приемането на второ четене на закона президентът Румен Радев наложи вето, което Народното събрание прие. Сега депутатите могат да преработят промените в закона или да се откажат от тях.