София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Проф. Чорбанов: Дори и при 100% защита, COVID ваксината не е по-добра от ествествения имунитет

По думите на имунолога медикаментът не е опасен, а по-скоро не е ясно колко е ефективен
1 мЕвроком 2611

Не смятам, че тази ваксина срещу коронавирус е опасна и вредна по принцип. Просто не е минала през всички етапи. Има една група странични реакции, които се забелязват на много късен етап след година - година и половина. По-скоро смятам, че не е доказано, че те ще бъдат ефективни, защото за ефективността трябва да мине един дълъг период от време, в който голяма част от имунизирана група да се срещне с патогена, за да се види тази ефективност, а това за момента няма как да се прецени. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология проф. Андрей Чорбанов в ефира на Нова телевизия. 

По думите му най-добрият начин за справяне със заболяването е чрез естествения имунен отговор, той подчертава, че мерките, които редица държави са предприели по-скоро удължават пандемията, отколкото да ограничат пандемията от вируса и ефектите от него. 

"За вируса се реагира сякаш това е изключително опасно инфекция, заради която трябва да се затворят всякакви социални контакти, стандартни дейности в държавите като ходене на училище, на масови мероприятия. Не смятам, че това е така, защото колкото повече продължават мерките, толкова повече ще се отложи краят на пандемията, защото опитът и елементарните сметки показват, че ваксината няма да успее физически да покрие населението като производство", коментира той.

"Ваксините винаги са били свързани с надежда. Ваксината има една особеност, тя се използва на здрави хора. Дори и да защити на 100% човека от заболяването, не формира по-добър отговор от прекарване на заболяването", каза проф. Чорбанов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!