София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Проф. Дойчева: По-силният имунитет идва след преболедуване на COVID-19

Според нея масовата ваксинация трябва да продължи
44 сЕвроком 326

„И след боледуване, и след ваксинация се изгражда имунитет. По-естественият е този след вируса. Смятам, че е и по-силен“, коментира проф. д-р Виктория Дойчева, ръководител на катедра „Епидемиология и хигиена“ към Медицинския университет, пред БТВ.

По думите й масовата ваксинация задължително трябва да продължи.

„Тези, които са прекарали коронавируса, могат да се ваксинират, но трябва да са минали най-малко три месеца от инфекцията“, коментира Дойчева.

Според нея предстоящата трета вълна на инфекцията едва ли ще е страшна. „Коронавирусната инфекция е нова за човечеството и тя следва своя естествен ход в своето пандемично развитие. Характерното за тези инфекции е, че протичат на вълни“, коментира Дойчева.

По думите на Дойчева хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания и автоимунни такива е препоръчително да се ваксинират, тъй като основното им заболяване ги поставя в риск от тежко протичане на болестта.

Тя също смята, че масовото тестване на децата няма смисъл. „Изследването на антигените ще покаже в момента какво е състоянието на детето, но в следващия момент няма да бъде ясно какво се случва“, посочи тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!