София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Проф. Иван Костов: При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижения имунитет

По думите на специалиста пониженият имунитет е характерен за всяка бременност
9 сЗдраве 218 Христина Владимирова

„COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността. Причината е пониженият имунитет – характерен за всяка бременност“, каза проф. дмн Иван Костов.

Изпълнителният директор на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и професор по акушерство и гинекология в МУ-София и в МУ-Варна дискутира по темата по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна. Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори. 

Проф. Костов обясни, че бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата, т.е. чужда генетична информация и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите му природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода.

„В случая ние имаме една потиснатост на имунитета на майката, което е причина бременните по-лесно да се заразяват със SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 да протича по-тежко“, категоричен е професорът.

Той подчерта, че рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и почиващ на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през COVID-отделението на „Майчин дом“. 

„COVID-19 е причина и за не малко преждевременни раждания“, заяви специалистът.

Той обясни, че „два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, BMI ˃ 35 (индекс на телесната маса над 35), многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години“.

Проф. Костов е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, на правещите инвитро процедури, на бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, вкл. и пост-COVID усложнения. 

„За да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността. Нашето акушеро-гинекологично общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-та гестационна седмица, но моята препоръка е всяка бременна жена да се обърне към своя акушер-гинеколог и да не отлага“, даде отговор на въпроса кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19. 

„До момента съм ваксинирал над 100 жени, чиято бременност проследявам, и които са били в различен етап на бременността. Нито една от тях не е имала каквито и да било усложнения“, обясни професорът.

„Благодарение на ваксините бременните и кърмачките защитават и децата си. Майките изработват антитела, които предават на плода в утробата трансплацентно или на кърмачетата чрез кърмата“, обясни проф. Костов. 

Пред здравните медиатори той изнесе и данни, доказващи, че ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените, нито върху успеваемостта на инвитро процедурите.

„Недопустимо е при толкова много и надеждни данни от клинични проучвания и метаанализи, при толкова достъпна информация дори една бременна или родилка да загине заради COVID-19. Ние като общество, като държава-членка на ЕС, трябва да направим всичко възможно жените с репродуктивни проблеми, бременните и кърмачките да бъдат информирани и да не се притесняват от ваксинацията. Ваксините могат само да ни предпазят и това трябва да се обяснява постоянно“, аргументира се директорът на „Майчин дом“. 

Проф. Костов припомни и реализираната преди години с Националната мрежа на здравните медиатори съвместна инициатива за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, посочвайки, че общите усилия на лекари, медиатори, държава и общество за повишаване ваксиналното покритие срещу ваксинопредотвратими заболявания не трябва да спират.

Съветът на специалиста към хората е да използват достоверни източници на информация. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!