Начало Новини Предавания На живо

Проф. Николай Радулов: Взривът във Варна може да е бил преднамерен

"Никой не е взел мерки и това е крайният резултат", коментира експертът

08:22 ч. 14.01.2020 г.Крими 120

Във Варна не може да става дума за палеж. Това е взрив. Задаваме си въпрос дали е имало самоделно взривно устройство, взривено по непредпазливост или умишлено. Очевидно става дума за човек с тежки психични проблеми. Имало е домашно насилие и съдебно решение срещу насилника. Това каза експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов тази сутрин.

„Идентифицирането на телата ще е трудно. Те вероятно са на парчета. Ще трябва да се вземе ДНК-проба, но за да се анализира, трябва да има такава проба, взета по-рано или да се сравни с ДНК на близки. Този процес ще е труден и дълъг“, обясни специалистът.

По думите на експерта няма логика, ако човекът се изнася, да се самоубие.

„Никой не е взел мерки и това е крайният резултат. Имаме основания да смятаме, че взривът е бил преднамерен. Не може да става дума за газови бутилки, защото са намерени непокътнати такива. Този мъж е съхранявал някакви взривни вещества. Взривът във Варна е 10-15 пъти по-силен от този във Ветово. За да се избият панелите, значи силата на ударната вълна е била много силна“, коментира Радулов.