София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Прокуратурата: Разследва се руска следа във взривовете в завода на Гебрев и ВМЗ-Сопот

Главният прокурор Иван Гешев благодари на службите, които са работили по случая
3 мПравосъдие 319 Ивана Иванова

„През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за взривни вещества и боеприпаси. Установено е сходство при четири случая“. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг на Прокуратурата.

Единият е на 12 ноември 2011 г., когато е взривен склад на търговско дружество „ЕМКО“. Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е складирана там, е на Емилиян Гебрев. Вторият случай е взривена продукция на ВМЗ „Сопот“ през 2015, част от която отново е на „ЕМКО“. Третият случай също е през 2015 година и отново са взривени боеприпаси на ВМЗ-Сопот", разкри подробностите Милева.

През 2015 година има пожар, при който са изгорени част от доказателствата по делата за взривовете.

„Четвъртият случай е през 2020 година край Мъглиж, когато е взривен склад на завод „Арсенал“-Казанлък. При четирите произшествия се наблюдава сходство“, уточни Сийка Милева и се позова на назначена и изготвена експертиза.

По думите й и при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ в Украйна и Грузия. Тя каза още, че е използвано взривно вещество при тези случаи, което е активирано дистанционно.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка с взривовете на територията на България, опита за умишлено умъртвяване на трима български граждани и престъпления на територията на чужди държави“, каза още Милева.

Тя припомни, че има трима души, свързани с руското ГРУ, се издирват за отравянето на тримата български граждани. Други трима руски граждани са установени в страната по време на взривовете в складовете, като целта е била да се пресече износът на боеприпаси за Украйна и Грузия.

На брифинга главният прокурор Иван Гешев благодари на службите, които са работили по случая.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!