София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Путин и Зеленски са провели телефонен разговор

Обсъдили са постигнатите споразумения за транзита на природен газ

13:17 ч. 31.12.2019 г.Политика 70

Президентите на Руската федерация и Украйна - Владимир Путин и Владимир Зеленски – са обсъдили в телефонен разговор постигнатите споразумения за транзита на природен газ. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Подчертано е значението на пакетната сделка, сключена в навечерието на 1 януари 2020 г., предвиждаща продължаване на непрекъснат транзит на руски газ в Европа през територията на Украйна“, се казва в съобщението на пресслужбата. Отбеляза се и „конструктивният характер на разговорите, резултатите от които създават благоприятна атмосфера за решаване на други двустранни проблеми“.

Според Кремъл президентите на Русия и Украйна са разменили поздрави за предстоящата Нова година и са коментирали развитието на двустранните отношения през настоящата година.

Кремъл отбеляза, че по време на телефонния разговор е направена положителна оценка на обмена на задържани лица между Киев и Донбас. Посочено е, че това е в съответствие със споразуменията, постигнати на срещата на върха на нормандската четворка в Париж на 9 декември. Подчертава се също и необходимостта от продължаване на последователното прилагане на комплекс от мерки, съгласно Минските споразумения.

От службата на Зеленски също така заявиха, че лидерите на държавите „се поздравили взаимно за предстоящите празници и за взаимното освобождаване на задържаните. Страните също приветстваха сключването на договор за транзита на руски газ през Украйна, подписан ден преди това", се казва в официалното съобщение от кабинета на президента на Украйна. По време на разговора държавните глави също „се съгласиха незабавно да продължат да договарят списъци за освобождаване на украинци, включително кримчани, и на руснаци, които са в Украйна".Страните също изразиха надежда, че „в близко бъдеще ще започне пълно прекратяване на огъня по контактната линия в Донбас“.

Настоящата размяна на поздрави за новогодишните празници са първите след събитията от февруари 2014 г., когато предшественикът на Владимир Зеленски - Петро Порошенко, дойде на власт в Киев.

Първият телефонен разговор между Путин и Зеленски се проведе на 11 юли 2019 г., месец и половина след като украинският президент встъпи в длъжност. По-късно двамата разговаряха по телефона няколко пъти. Първата им среща се състоя на 9 декември в рамките на форума на нормандския формат в Париж.