София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Путин, Зеленски и лидерите на ЕС поздравиха Ердоган за победата

Путин нарече Ердоган "свой скъп приятел"

пропускане
2 дниПолитика 330 Антония Лазарова

Европейският съюз и военният алианс НАТО - две организации, с които турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е влизал в конфликт, го поздравиха за преизбирането му в неделя, предаде АФП.

"Поздравявам президента (Ердоган) за преизбирането Ви. Очаквам с нетърпение да продължим съвместната си работа и да се подготвим за срещата на върха на НАТО през юли", написа в Twitter Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, в която членува и Турция.

"Поздравявам (Ердоган) за победата на изборите. Очаквам с нетърпение да продължим да изграждаме отношенията между ЕС и Турция. Както за ЕС, така и за Турция е от стратегическо значение да работим за напредъка на тези отношения в полза на нашите народи", написа в Twitter Урсула фон дер Лайен, председател на Комисията на Европейския съюз, към който Ердоган се стреми Турция да се присъедини.

Германският канцлер Олаф Шолц поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за победата му на втория тур на изборите в неделя, като приветства страните като "близки партньори и съюзници", чиито "народи и икономики са дълбоко преплетени", предаде АФП.

"Поздравявам президента Ердоган - заедно искаме да постигнем напредък по общия ни дневен ред с нов тласък", написа Шолц в Twitter.

Поздравления дойдоха и от двете страни на конфликта в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който въпреки близките си връзки с руския лидер се позиционира като посредник в продължаващия конфликт, предаде АФП.

"Разчитаме на по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство за благото на нашите страни, както и на засилване на сътрудничеството за сигурността и стабилността на Европа", заяви Зеленски в публикация в Twitter, в която поздрави Ердоган за победата му на балотажа за президентските избори.

Путин също поздрави Ердоган: "Победата на изборите е естествен резултат от Вашата самоотвержена работа като ръководител на Република Турция, ясен знак за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и провеждане на независима, самостоятелна външна политика".

Путин нарече Ердоган "свой скъп приятел". Руският президент също така потвърди готовността за продължаване на конструктивния диалог и пожела на турския си колега добро здраве.