София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разбиха схема за издаване на отрицателни PCR тестове

Фалшивите документи са се търгували за 60 евро
30 мКрими 1564 Боряна Райчева

Разбиха схема с измама с отрицателни PCR тестове в Русe. В схемата е въвлечен пулмолог, който не е знаел,  че е подправен подписът му. Фалшивите документи са стрували за 60 евро, съобщава БНТ.

34-годишен фалшификатор от Русе използва ситуацията с коронавирус, издавайки неверни документи за отрицателни PCR тестове за чужбина. Схемата е разкрита, когато семейство от Разград минава Дунав мост, но без задължителните тестове. Връщат ги обратно и в рамките само на час те се появяват отново на границата вече с издадени документи.

Това усъмнява граничните полицаи и започват по-прецизно да разглеждат документите им, които нямат нищо общо с истинските. Тестовете са били подписани от лекар пулмолог, а не от директор на лаборатория. Лекарят разбира, че името му е замесено в измамата от разследващите полицаи. А задържаното семейство признава, че срещу 60 лева на човек се е сдобило с фалшивите документи.
 
Със случая се е заела прокуратурата, но от Гранична полиция не изключват възможността и друг път български граждани да са минавали границата с фалшиви отрицателни PCR тестове.