София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разбилият се самолет не минал на рентгеноскопски преглед

Бил е сглобен самоделно

08:56 ч. 22.04.2019 г.Инциденти 23

Разбилият се в събота край пловдивското село Оризари самолет е бил сглобен самоделно, от различни части, съобщи пред Би Ти Ви експертът по авиосигурност Ангел Борисов. 

Припомяна, че при инцидента загинаха 45-годишният пилот и негов 18-годишен спътник.

Пилотът на самолета, копие на машините "Зодиак", не е бил достатъчно грамотен технически, за да извърши всички необходими ремонти. 

По думите на Борисов такъв случай - на откъсване на крило в полет, досега няма в българската авиация.

"Този самолет не е извършвал някакви сложни полети, не е изпълнявал фигури от висшия пилотаж, натоварването му не е било голямо... Правел е само визуални полети в елементарни условия", поясни експертът.

Според него откъсването на крилото се дължало на корозия на металните възли, които укрепват алуминиевия материал. 

"Самолетът е летял преди това 7 години, не е имало проблеми с него", каза още Ангел Борисов. 

Преди 4 месеца машината минала и на технически преглед.

Борисов обаче смята, че не е била извършена "рентгеноскопия на крилата", която да покаже дали има корозирали елементи, които да се подменят. 

"Тези самолети се сглобяват от отделни части, цената им е колкото на един автомобил. Пилотите сами ги поддържат. Но не им достигат технически умения за цялостната поддръжка", посочи експертът по авиосигурност. 

"Става въпрос за корозия на металните възли от умора на материала. Тогава те се подменят, не се чака да се счупи крилото", добави Ангел Борисов. 

Той припомни катастрофата със самолет на гражданската авиация край соофийското село Кривина, когато машината удря едното крило в краварник и се запалва. Но случаят с разбилия се самолет край село Оризари бил съвсем различен.

"Крилото му направо се е откъснало в полет, но пилотът успява да изтегли машината от небето над стадиона. Самолетът се разбива в коритото на река Марица. Това е спасило хората, събрали се на стадиона, от падане на самото крило върху тях или на цялата машина", обобщи Борисов.