София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разследват саудитския принц за убийството на Хашоги

Има доказателства за ролята му, алармира ООН
пропускане

Разследват саудитския принц за убийството на Хашоги

Има доказателства за ролята му, алармира ООН

11 месецаИнциденти 15 Боряна Райчева


В Организацията за обединените нации (ООН) потвърдиха подозренията за връзка на саудитския принц с убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Експертът на ООН по хуманитарни кризи Аниес Кайамар, която разследва случая, препоръча да се разследва ролята на наследния принц Мухамед бен Салман ал Сауд.

„Единственият направен извод е, че има достоверни доказателства за продължаване на разследването“, цитира думите й агенция Associated Press.

Аниес Кайамар призова ООН да проведе пълноценно разследване на случая. Тя посочи „извънредното значение“ за разглеждане на наказателно преследване на саудитския принц.

Припомняме, че журналистът на Washington Post Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г.

Тялото на журналиста не е открито, но според някои турски чиновници, останките му са открити в кладенец в резиденцията на саудитския генерален консул.

Някои от медиите твърдят, че управляващият в Рияд принц е наредил журналистът да бъде изтезаван, но спецслужбите са се „престарали“ и довели разпита до леталния изход.

Скандалът доведе до обтегнати отношения между Съединените щати и Саудитска арабия. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също бе възмутен от жестоката силова операция в най-големия мегаполис на страната му.