София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

РСМ: Не можем да чакаме съставяне на българско правителство, искаме дата за преговори с ЕС

„Не можем да изберем българското правителство"
7 мПолитика 235 Мирослав Митков

Северна Македония иска от Европейския съвет през юни да материализира решението за започване на преговори и да не чака уреждането на политическата ситуация в България, т.е. да се сформира правителство там, което да продължи преговорите, съобщава „Фактор“.

„Не можем да изберем българското правителство, не можем да създадем преговарящ от другата страна. Погрешно е да се предсказва това, върху което не можем да повлияем. Честно казано, не очаквам без партньор от другата страна, дори с техническо правителство, да е възможен обрат. Но това, което трябва да направим до юни, е да напомним на всички, че изпълняваме задълженията си”, коментира министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска.

Вицепремиерът по европейска интеграция Никола Димитров е загрижен, че доверието в ЕС ще падне и призова Брюксел да не чака календари за парламентарни избори в страните-членки. „Въпросът е деликатен. Или всички ще сме губещи, или всички ще бъдем победители. Мисля, че и България има какво да загуби. Партньорството и сътрудничеството не вървят ръка за ръка с блокиране и вето. ЕС също ще загуби, ще бъде много трудно думите на ЕС да бъдат възприемани с увереност и сериозност. Не само у нас, но и в целия регион. Мисля, че трябва да направим всичко, за да използваме шансовете. Ако следваме предизборния календар, винаги ще има проблем. Нека направим всичко възможно, за да улесним нещата“, предупреди Димитров. 

Първият дипломат на Скопие Буяр Османи, като част от засилената дипломатическа дейност, е изпратил стотици писма до външните министри на страните-членки, председателите на политическите групи в Европейския парламент, членовете на комисията по външни работи, на депутати, които са част от неформалната група приятели на Република Северна Македония и на други представители на институциите на ЕС.

„Писмата са част от дейностите, предприети от Министерството на външните работи в рамките на мобилизирането на пълната подкрепа на страните-членки и европейските институции за началото на преговорите през юни. Писмото беше изпратено и до български институции и български евродепутати. Вярата в процеса на присъединяване на региона към Съюза е под сериозно изпитание“, заяви на свой ред Османи.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!