София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Овчаров с тежки обвинения към съдията по делото му и Иван Гешев

По думите му наемът, който му се присъжда като вина е платен и събран

Румен Овчаров с тежки обвинения към съдията по делото му и Иван Гешев

По думите му наемът, който му се присъжда като вина е платен и събран

3 чПравосъдие 6297 Ивана Иванова


Естествено, че нямам 16 млн лв. Въпросът е трябва ли и защо, защото аз не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то по време на съдебно производство. Всяка теза от защитата на обвиняемия се квалифицира като защитна теза. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции. От 100 необосновани обвинения доказателства няма да се получат. Това каза бившият енергиен и икономически министър в кабинета на Сергей Станишев в ефира на БТВ.

"Първо прокуратурата взима функцията на говорител от последна инстанция. Не е вярно, че аз не съм упражнил контрол върху някой си и съм прехвърлил права. Аз съм осъден за това, че като министър не съм упражнил контрол над едно дружество и не съм събрал наемите. Обвинителният акт е тезата на прокуратурата. Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова. Държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества и играе ролята на общо събрание. Тя има функции като приема годишният отчет, и е приела правилник ,че всички министри са собственици на капитал, но нямаме право на контрол, нито пък на управление. Този наем, който ми се присъжда като вина е платен и събран", каза още Овчаров.

"Съдията Пламен Евгениев през цялото време е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моя адвокат на всяко дело му иска оставката, тя разбира се не се подава. Знаете как и от кого зависят назначенията - зависи от прокурорската квота на Висшия съдебен съвет и Иван Гешев. 

Бившият икономически и енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров е осъден на 2 години условно за безстопанственост, съобщиха от прокуратурата. Присъдата е по обвинението, че не е упражнил достатъчно контрол върху някогашния директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов, вследствие на което чрез договор за наем изключителните права за добив на въглища на "Мини Бобов дол" били прехвърлени на фирма "Ораново". Според прокураутрата от това са настъпили вреди за 24 млн. лв. за държавата. Признатите от съда щети от действията на Овчаров обаче са изчислени на 16 млн. лв.