София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия е готова за война с НАТО

Руският външен зам.-министър не смята, че отношенията между Русия и НАТО ще се възстановят в обозримо бъдеще

2 месецаПолитика 58 Лазар Лазаров

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю пред вестник "Известия“, че не изключва въоръжен конфликт между Руската федерация и НАТО и че отношенията вече не могат да бъдат възстановени.

Рябков отговори на въпрос дали може да се очаква въоръжен конфликт в бъдеще: "Зависи от Северноатлантическия алианс. Изборът е изцяло на страната на НАТО. Ние сме готови, както вече беше показано, да защитаваме нашите национални интереси с всички сили и средства на наше разположение“.

Той заяви, че е невъзможно да се "посяга безкрайно“ на интересите на Русия и че "хората, които продължават да изпробват силата ни, очевидно вярват, че няма граници за собствената им игра за повишаване на залозите, но те може да са сред тези, които може да загубят тежко в тази игра“.

"Не мисля, че отношенията между Русия и НАТО ще бъдат възстановени под една или друга форма в обозримо бъдеще. Това е изключено както от принципни, така и от практични съображения. Ако някой на Запад смята, че имаме нужда от тези отношения, че в един момент ще дойдем и ще поискаме тяхното възстановяване, тогава това е най-голямата заблуда“, заяви дипломатът.

Руският официален представител добави, че Русия "преди е била готова да преговаря само на равноправна и взаимно уважителна основа“.

"А сега, на фона на случващото се, дори не мога да си представя ситуацията и контекста, в който това е възможно“, завърши Рябков.

Източник: Агенция "Фокус"

Снимка: БГНЕС