София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Русия гони 7 дипломати от Словакия, Литва, Латвия и Естония

Посланиците на четирите страни бяха извикани във външнополитическото ведомство
2 мПолитика 206 Мирослав Митков

Руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата седем дипломати на страни от Европейския съюз.

Трима дипломати от Словакия, двама от Литва и по един от Латвия и Естония трябва да напуснат територията на Русия до 5 май, съобщиха от министерството на външните работи.

Посланиците на четирите страни бяха извикани във външнополитическото ведомство, където бяха информирани за решението.

Това е обещаният по-рано от официална Москва отговор на изгонването от тези държави на руски дипломати в знак на солидарност с правителството на Чехия.

На 18 април Чехия обяви за персона нон грата 18 руски дипломати, като ги обвини за взривовете във военните складове в селището Върбетице през 2014 г. Като ответна мярка Русия експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

След това Чехия обяви, че ще изгони още около 60 руснаци, за да изравни персонала на руската дипломатическа мисия в Прага с този на чешката в Москва. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!