София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Русия излиза от Договора за открито небе

През ноември САЩ напуснаха ДОН, което е нанесло сериозни вреди на договора
15 мПолитика 431 Натали Иванова

Русия заяви, че започва процедура по излизане от Договора за открито небе (ДОН), пакт, позволяващ да бъдат извършвани невъоръжени наблюдателни полети в небето над държавите членки, съобщи руското министерство на външните работи.

През ноември САЩ напуснаха договора, който по същество представлява споразумение и механизъм за контрол на въоръженията, и обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърли обвинението. 

"Поради липсата на напредък за отстраняване на препятствията пред продължаването на действието на договора, при новите условия  руското министерство на външните работи е упълномощено да заяви, че започва вътрешнодържавните процедури по излизане на Русия от ДОН.", подчерта дипломатическото ведомство, цитирано от ТАСС.

Излизането на САЩ е нанесло сериозни вреди на договора, защото така е бил нарушен балансът в интересът на държавите участнички и е била подкопана ролята на ДОН като иструмент за укрепване на доверието и сигурността, посочват още от руското МВнР. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!