София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Руското МВнР: Санкциите срещу Русия са незаконни

"Санкционният режим винаги е съществувал."
1 мПолитика 169 Мирослав Митков

Санкционният режим срещу Русия е заложен в много законодателни актове на западните страни и ще остане завинаги. Това заяви в понеделник заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин на парламентарните изслушвания в Държавната дума, предава ТАСС.

"Санкционният режим винаги е съществувал. И ще остане завинаги, нека бъдем реалисти. Санкциите вече са въплътени в много законодателни актове на САЩ и други държави и ще бъде невъзможно това да се промени", каза той.

„Всички те са незаконни, всички са въведени под много неустойчив предлог, без доказателствена база, но е невъзможно да променят фактите, които се представят като перфектни“, добави Панкин.

Заместник-министърът на външните работи подчерта, че Русия няма да поиска от никого да отмени санкциите и "няма да се покае за нещо, което не е направила". "Ясно е, че няма да се откажем от Крим. Ако Крим е в Русия, тогава санкциите определено винаги ще бъдат в сила, точно както имаше санкции заради балтийските държави, докато те се отделиха и се превърна в три отделни държави. Това е трудно да се помисли, но трябва да бъдем реалисти," обобщи той.

Дипломатът добави, че Русия чрез бизнес кръгове ще предаде на Запада идеята, че политиката на санкции е погрешна. "Санкциите ще бъдат премахнати от тези, които са ги въвели. Ние няма да искаме това, но ще предадем чрез заинтересованите кръгове - търговски, обществени и други - идеята, че тези санкции са вредни - може би в по-малка степен, отколкото за нас - за тези, които са ги въвели, и че ще бъде по-добре, ако те не съществуват, ние ще направим това ", каза той.

"Не съм склонен да вярвам, че санкциите имат някакъв положителен ефект за нашата икономика. Дори и за сиренето. Има много потребители на чужди сирена. От Чили, Аржентина, Беларус. Международната конкуренция за сирене се вижда на щандовете. Следователно е добре, че нашата сиренова индустрия се разраства, но това не се случи, защото ние с един удар елиминирахме всички конкуренти и дадохме карт-бланш на нашите производители. Същото е и в други области. Имаме нужда от здравословна конкуренция", подчерта Панкин.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!