София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ изнесоха официален доклад за жертвите в Чернобил

Броят на жертвите е значително по-голям от официалния

12:39 ч. 19.08.2019 г.Общество 43

Националният архив по сигурността на САЩ публикува първия класифициран доклад за разузнаването на САЩ за аварията в Чернобил. Той съобщава за възможния брой жертви на експлозията в реактора, съобщава РИА Новости.

В документа, адресиран до държавния секретар на САЩ Джордж Шулц от заместника му Мортън Абрамовиц, се отбелязва, че в първите дни след аварията в Чернобил американските разузнавателни агенции предполагат за смъртта на повече хора, отколкото се твърди от СССР.

Като аргумент са дадени данни за броя на работниците във всеки от реакторите RBMK-1000. „25–35 души са дежурни през нощта. Тъй като 3-ти и 4-ти силови агрегати са разположени близо един до друг, броят на хората около реактора може да бъде до 70 “, се казва в документа.

Абрамовиц отбелязва, че съдейки по снимките на унищожението, всички, които са били в близост до четвъртия енергиен блок, са умрели веднага или са получили смъртоносни дози радиация.

Документът е публикуван във връзка с излизането на книга от журналист и бивш член на Президентския съвет при Борис Елцин Алла Ярошинская. В допълнение към него тя включва записи от дневници, доклади от заседания на Политбюро на ЦК на КПСС и други материали.