София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Съдът в Страсбург настоя Русия да освободи незабавно Навални. Москва казва, че е невъзможно

Съдът е задал на представители на Навални и на руските власти три въпроса
20 сПолитика 1361 Боряна Райчева

Европейският съд по правата на човека поиска от Русия незабавно да освободи опозиционния лидер Алексей Навални, когото руският съд разпореди да бъде изпратен в колония за нарушаване на условията на изпитателния срок по делото "Ив Роше". На свой ред руското министерство на правосъдието нарече това изискване „умишлено невъзможно“.

Копие от писмото, получено от съда от адвоката на политиката Олга Михайлова, е публикувано на уебсайта на Навални. В документа се казва, че ЕСПЧ е решил да предаде на руските власти искането за освобождаване на Навални поне за времето, необходимо на съда в Страсбург да разгледа жалбата на политика относно действията и решенията на руския съд.

Съдът има право на такива искове, ако види заплаха за живота или здравето на жалбоподателя. В писмо, адресирано до Михайлова, съдът отбелязва, че точно такава е ситуацията.

В съобщение за пресата, публикувано по-късно на уебсайта на ЕСПЧ, се отбелязва, че преди да вземе решение, съдът е задал на представители на Навални и на руските власти три въпроса:

Има ли риск за живота на жалбоподателя, като се има предвид, че той е оцелял при опит за покушение с помощта на нервнопаралитичен агент и че руските власти не са открили извършителите на инцидента?

Ако съществува риск, какви мерки са предприели руските власти, за да гарантират безопасността на кандидата, включително в SIZO?

Съществуват ли средства за редовен независим мониторинг на условията на задържане на жалбоподателя и отговарят ли те на европейските стандарти?

Прессъобщението съдържа отговорите на страните. Според ЕСПЧ руските власти съобщават, че Навални е държан в добре охранявана институция, а камерата му е снабдена с видеонаблюдение.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!