София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шефът на ГДБОП: Съпругата на Нотариуса е назначена в ГДБОП за позиция разследващ полицай

,,ГДБОП няма право да разследва „магистрати, свързани с клуба ,,SS''

1 месецКрими 13 Марияна Стойчева

"Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство".

Това посочи директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов по отношение на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

Серафимов заяви, че през периода февруари - март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала по време, в което вътрешен министър е бил Бойко Рашков.

,,Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил'', обясни той.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

„Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме – са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 година, но това не означава, че преди това в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация”, подчерта той.

Серафимов обясни, че ГДБОП няма право да разследва „магистрати, свързани с  клуба ,,SS'', тъй като такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”.

„Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. От страна на прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни”, категоричен е той.

По отношение на случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, Серафимов заяви, че пряко не се споменава името на самия Божанов.

,,Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, не се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийска градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка.  Отново извикахме за разпит свидетелите – и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, подчерта Серафимов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквато информация даде бившияъ вътрешният министър Бойко Рашков.

Серафимов заяви, че съпругата на Нотариуса Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”.

„Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, подчерта той.