София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Шишков: Сумата, която държавата дължи за стари плащания на пътните фирми може да стигне 1 млрд. лв.

Проблемът е за възлагания в периода от 2018 до началото на 2021 г., подчерта той

22 сПолитика 239 Николай Парашкевов

"Не беше работа на Народното събрание да взима това решение. Това беше работа на предишния регионален министър от редовния кабинет, който да направи преценка как да се разплатят дължимите средства към пътните фирми", това заяви регионалният министър арх. Иван Шишков пред БНТ по повод решението на Конституционния съд относно разплащането на дължими средства към пътните строители.

Проблемът на пътните фирми е за възлагания в периода от 2018 до началото на 2021 г., подчерта той.

Според него тези възлагания са надвишени многократно като финансова стойност и че част от тези ремонти представляват основен ремонт, а не текущи.

В бюджета имаше 300 млн. лв., а имаше възлагания за над 1 млрд. Ако строителният бранш е недоволен, логично е да е недоволен от старото ръководство, управлявало държавата до края на 2021 г.

Според него ще се направи опит до края на годината да се разплатят част от дължимите пари, а в бюджета за следващата година да бъдат разплатени останалите средства.

Сумата, която държавата дължи за стари плащания може да стигнат 1 млрд., подчерта регионалният министър.

Сега анализ на Министерството на финансите ще покаже колко от средствата могат да бъдат разплатени до края на 2022 г.