София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

ШОКОВО ОТКРИТИЕ - НА МАРС ИМАЛО ВОДА

МАРСОХОДЪТ ЛЮБОПИТКО ОТКРИЛ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЕЗЕРО НА ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА
7 годиниТехнологии 16 Боряна Райчева


Марсоходът Кюриосити, или казано на нашенски Любопитко, откри доказаталество, че на Марс вместо планината Шарп в древността е имало езеро, а кратерът Гейл, по който марсоходът се движи в момента, е негово дъно. Взетите проби показват, че планината се е образувала от отлаганията в езерото, за което са били необходими десетки милиони години.Ако хипотезата ни относно Шарп издържи проверката, това ще бъде предизвикателство за представата за това, че топлите и влажни условия на Марс са били временни и локални. Освен това, учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса. Новата теория се гради на събраните образци от планината Шарп. Учените откриха, че тя не е еднообразна, а се състои от различни слоеве. Някои от тях са били образувани под въздействието на водата и вятъра в продължение на милиони години.Космическият апарат на няколко пъти използва установката си за пробиване при добиването на образци от почвата. Всички те съдържаха доказателства за съществуването на вода на Марс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!