София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

СКАНДАЛ: От "АстраЗенека"са укрили 30 млн. дози от препарата в склад около Рим

Част от тях са били произведени от нидерландската компания "Халикс"
31 сОбщество 2472 Мирослав Митков

Пореден епизод от неразбирателството между фармацевтичната компания "АстраЗенека" и Европейския съюз.

Оказва се, че от компанията са укрили 30 млн. дози от препарата в склад в околностите на Рим. До откритието се стигнало след проверка на инспектори от Европейската комисия. Част от тях са били произведени от нидерландската компания "Халикс". Въпреки слуховете, че дозите са били предназначени за Великобритания, от италианското правителство съобщиха по-късно, че пратката всъщност е за Белгия. Представител от британска страна отрече Обединеното кралство да има какъвто и да е пръст в този случай. Независимо каква е истината обаче, от ЕК бяха катеторични, че "находката" остава на територията на ЕС.

Според италианския ежедневник "La Stampa" откритите количества са почти двойно повече от тези, които е получила досега Общността от "АстраЗенека". Същевременно стана ясно още, че въпросната нидерландска компания, произвела част от дозите, дори не разполага със сертификат от Европейската агенция по лекарствата, че може да произвежда ваксини против COVID-19. За сметка на това обаче е оторизирана от... Лондон. Всъщност въпросното разрешение от Европейската агенция по лекарствата се очаква да е готово скоро и ЕК подозира, че "АстраЗенека" не е предоставила достатъчно информация за завода, за да може през това време да бъдат осигурени доставки за британците.

В момента тече разследване, което предстои да разберем докъде може да стигне. На този етап не може да разкрием повече подробности, защото нещата са доста, доста сложни, заявиха източници от ЕК пред испанското онлайн издание 20minutos.

Както е видно към днешна дата, "АстраЗенека" се съобразява с Обединеното кралство, тъй като подписа договор за доставки първо с Лондон, а след това с Брюксел.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!