София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Скандалът "Градус": Как се изпаряват 52 млн. лв. за броени дни?

"Градус"АД се оказа най-големият производител на птиче месо в България
2 месецаБизнес 1157

Факторите от които зависи търговията на фондовите борси по света са три, а също и от които най-много се влияят инвеститорите в акции - икономическата информация (анализи и статистика), изявления на влиятелни личности и пазарни сътресения, предизвикани по политически причини и от природни бедствия, пише Dir.Bg, като се позовава на Бюлетините на БФБ и Infostock.bg

Третият фактор обхвана Българската фондова борса (БФБ) през последните четири работни дни (от 5 до 11 май). Три от четирите индекса отчетоха спад с над процент и само имотният BG REIT е на печалба с 0.29%. Най-съществено е понижението на широкия BGBX 40 (-1.51%), следван от българския измерител на "сините чипове" SOFIX (-1.35%) и равни претегления BGTR 30 (-1.23%).Скандалът с "Градус".

Сред най-засегнатите се оказа най-големият производител на птиче месо в България "Градус" АД. Холдингът изтри 52 млн. лева от пазарната си стойност или 15.09% от цената на акциите само за четири дни. Поводът беше скандалът от миналата сряда, 5 май, по време на заседанието на парламентарната комисия за ревизия на правителствата на Борисов за 10 години, на която зърнопроизводителят от Северна България Светослав Илчовски разказа как му е оказван натиск и какви схеми за корупция има в сектора.

Замесени бяха премиерът в оставка Бойко Борисов, не бяха подминати сниманите кюлчета със злато и пачките от 100-левови банкноти в нощното му шкафче, както и заплахите, които е получавал зърнопроизводителят от регионалния министър в оставка Петя Аврамова, оказвания му натиск от някои прокурори. Замесени бяха и имената на собствениците на "Градус" братята Иван и Лука Ангелови, както и на други български предприемачи, определяни като "близки до бившите вече управляващи". След като на 5 май беше прекъснато заседанието на парламентарната комисия от депутати на ГЕРБ, заради намесване на името на премиера в оставка Бойко Борисов, скандалът продължи и на 7 май. Тогава са чуха нови обвинения към мажоритарните собственици на "Градус", а на депутатски въпроси отговаряше предимно Иван Ангелов.

Стана ясно, че братята са близки с премиера в оставка и други членове на правителството и са се възползвали от това, за да развиват разнообразния си бизнес - от отглеждане на бройлери и производство на птиче месо, през болници ("Сити клиник"), слънчогледово олио ("Бисер олива"), винопроизводство (избата Angel'sEstate) до недвижими имоти и молове. Не липсваха и взаимни обвинения между Илчовски и Ангелов. Появи се и още един предприемач, Павел Стоименов, собственик на "Агро Бел 2001", който заяви, че Иван Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, известен като Г-8, който определя цените на земята и размера на рентите.

Ако се абстрахираме от силно политизираните две заседание на комисията, ръководена от Мая Манолова, икономическата равносметка показва, че с изключение на двамата братя Ангелови, които са мажоритарни собственици на базираната в Стара Загора публична компания "Градус"с общо 81.44% дял, останалите акционери, вкл. и физически лица, притежаващи 18.56% от капитала, са ощетени с над9.651 млн. лева. Загубата за Ангелови е над 4 пъти повече или за над 42 млн. лева, при обща загуба за четирите дни от 52 млн. лева.Емисията на Градус на БФБ е в размер на 243 608 710 броя акции, които се обезценяват за 4 дни с 15.09% - от 1.560 лв./броя на 5 май до 1.350 лв./броя на 11 май, или с 0.21 лв. за една акция.

Освен това, "Градус" е включена в три от четирите индекса - SOFIX, BGBX40 и BGTR30, които както посочихме са на загуба над процент за четири дни. Сред миноритарните акционери (15.65% от капитала на Градус) има пенсионни фондове, банки, застрахователни компании, договорни фондове и други частни фирми. Към 31 декември 2020 година 7-те пенсионно-осигурителни дружества са инвестирали общо 46 млн. лева в акции на "Градус", сочат данните на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). От там подчертават, че тази сума е само 0.28% от активите, които пенсионните фондове управляват.Физическите лица притежават общо 2.91% от книжата на "Градус" и тяхната загуба възлиза на над 1.513 милиона лева. Това означава, че от срива на цената на акциите на "Градус" са потърпевши и много български граждани.

Вече се чуват мнения, че БФБ трябва да спре търговията с акциите на "Градус", каквато е обичайната практика на големите борси по света при екстремни ситуации за пазара. Но това не е изгодно за дребните акционери, а за мажоритарните е спасение от разпродажби. Достатъчно е да си припомним как много борси в Западна Европа през март 2020 година, когато бе официално обявена пандемията COVID-19 и повечето страни в региона въведоха извънредно положение, бяха принудени да спират търговията с акции на публични дружества, чиято цена е спаднала с 10 и повече процента за един ден. Подобна ситуация в момента нямало на българския фондов пазар, въпреки сътресенията с акциите на "Градус". Поне в това ни уверява Комисията за финансов надзор (КФН), която направи експресна проверка заради медийни запитвания на търговията с акции на дружеството от старта през август 2018 година до 30 април 2021 година. До подобна драстична мярка за спиране на търговията на определена емисия ръководството на БФБ може да пристъпи, ако са налице някои от многобройните условия, разписани в Правилата за търговия, част IV, раздел 16 и раздел 17на БФБ.

През последните седем години БФБ е спирала търговията с акции на три дружества:
- за три работни дни на 19 февруари 2016 година с акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ) по повод планирано увеличение на капитала, което беше решено на общо събрание на акционерите на компанията на 22 февруари 2016 г.
- за три работни дни от 22 април 2016 година с акциите на София Комерс-Заложни къщи АД, също заради преструктуриране на капитала.
- преди това на 14 юли 2014 година е спряна търговията с акциите на Корпоративна търговска банка (КТБ), след като БНБ по искане на КТБ бе поставена под специален надзор. И на практика търговията с акции не беше възобновена.

При първите два случая съществени щети не бяха отчетени нито за дребните, нито за мажоритарните акционери, но третият случай се оказа пагубен за фалиралата по-късно банка.
По-назад във времето също имаше сътресения на БФБ, заради спиране на търговията с акции, като най-драстичния беше на 13 февруари 2013 година (известен и като "черната сряда"), когато в края на сесията БФБ съобщи, че спира временно (без да посочва срок) търговията с акции на двете публични дружества на чешката компания ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България, както и на двете дружества от групата ЕнергоПро - Енерго-Про мрежи и Енерго-Про Продажби. Като мотив за решението е задействаната процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ в България. Този ден ще се запомни и с подадената оставка на Симеон Дянков, финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов, след няколкодневни антимонополни масови протести в цялата страна, започнали на 5 февруари.

На 20 февруари 2013 г. правителството подаде оставка. След двете скандални заседания КФН обяви, че досега не е открила нередности в документите на фирмата "Градус", но ще направи допълнителна проверка. Според съобщението на регулатора до медиите, за периода, през който дружеството е публично - от 8 август 2018 г. до настоящия момент, не са установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества. От август 2018 г. до края на април 2021 г. общо изтъргуваният обем акции от капитала на дружеството е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1.35 лв. и най-висока цена 1.85 лв. Балансовата стойност на една акция на "Градус" към 31.03.2021 г. е 1.30 лв.

Данните от последните сесии не дават основания за съмнения за наличието на измами или нередности при продажбата на акции на дружеството на БФБ, посочват от КФН. Освен това, в периода, в който "Градус" е публично дружество, в КФН не са постъпвали жалби или сигнали от лица, инвестирали в ценни книжа на компанията. Националната агенция за приходите (НАП) също обяви, че започва проверка на "Градус" след двете заседания на временната парламентарна комисия. "В зависимост от резултатите от проверките е възможно да се стигне до ревизия", съобщиха от приходната агенция. Прокуратурата също обяви, че е започнала проверка на твърденията на Светослав Илчовски по отношение на премиера Бойко Борисов и собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, както и на твърденията на самия Ангелов. От холдинга пък заявиха, че са готови за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции, но се заканиха да заведат съдебни искове към хората, които са повлияли с изказванията си на имиджа на компанията и за срива на акциите на БФБ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!