София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Следващата седмица се решава за противоепидемичните мерки

Съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
7 сОбщество 506 Златина Петкова

“Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени” каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. 

Кунчев уточни още, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата са се върнали в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас - в училище.

По думите му, основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, "което води до тежки последици.

"Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения", каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че заради т.нар. „британска мутация” на коронавируса, която доведе до скок на заразените във Великобритания, не позволява да се дават прогнози как ще се развия пандемията въобще в Европа и в частност в България.