София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ - НАЙ-СМЪРТОНОСТНИЯТ МАРШРУТ ЗА МИГРАНТИТЕ

НАД 3 000 ДУШИ СА НАМЕРИЛИ СМЪРТТА СИ ТАЗИ ГОДИНА
7 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

Над 3400 мигранти са намерили смъртта си в Средиземно море, опитвайки да достигнат Европа тази година. Това обяви Агенцията за бежанците на ООН, като призова правителствата да предприемат повече действия за спасяване на човешки животи.
Над 207 000 души са предприели рискованото прекосяване на морето от януари насам, което е почти три пъти повече от предишния рекорд по време на гражданската война в Либия. От тях са загинали 3419, при общ брой от 4272 регистрирани смъртни случаи на мигранти от плавателни съдове тази година.Повечето от тях са напуснали Либия и пътуват към Италия и Малта, търсейки работа и убежище. Общият брой включва и 60 051 сирийци.
Средиземно море е най-смъртоносният маршрут, но в никакъв случай не е единственият. Агенцията за бежанците на ООН съобщи, че общо 348 000 мигранти и търсещи убежище са предприели прекосяване на море тази година.
Сравненията с предходни години са трудни заради нелегалния характер на тези прекосявания, но агенцията на ООН посочи, че данните показват, че през 2014 г. ще бъде регистриран рекорд

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!