София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Станислав Младенов: Планът за възстановяване помага повече на банките, а не на бизнеса

"Много е важно час по-скоро Планът да бъде приведен в действие", сподели експертът
25 сПолитика 326 Николай Парашкевов

"Много е важно час по-скоро Планът да бъде приведен в действие, за да не поставяме в риск българската икономика", категоричен е експертът на БСП - София.

"Ревизираният План за възстановяване и устойчивост помага повече на банките, а не на малкия и среден бизнес", сподели още Станислав Младенов.

Той коментира ревизираната от експертите на служебния кабинет версия, която беше публикувана на 20-ти юли в края на деня.

Една от най-добрите промени е свързана с бившия фонд за "Декарбонизация", който сега вече е наречен процедура "Декарбонизация чрез инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност".

В него планираната безвъзмездна помощ е в рамките на 50%.

Общият извод в процедурата за технологична модернизация обаче е, че след преработването на Плана, са увеличени средствата за финансови инструменти, но няма повишение на безвъзмездните помощи.

"Не разбирам логиката на всичко това. В самия проектен фиш е записано, че съществува голяма ликвидност в банковия сектор и най-вече огромна задлъжнялост на малките и средни предприятия. И в същото време държавата решава, че ще лекува този проблем като дава още повече заеми на малките и средни предприятия. Тоест - дава им още от същата отрова. Държавата не лекува проблема с отпускане на безвъзмездни средства, с които малките и средни предприятия да намалят задлъжнялостта си, а ги води към още по-голяма задлъжнялост", каза Младенов.

Той добави, че в момента на пазара се предлагат финансови инструменти на стойност близо милиард и половина, а от тях са усвоени не повече от 30%.

"На пазара има огромен ресурс, който стои и чака да бъде взет. Тоест, няма търсене на тези финансови инструменти. Защо е необходимо да бъдат предлагани още от тях?! Това е лош подход. Освен това, тези средства се предлагат от банките. Банките обаче дават кредити на бизнеси, които не са закъсали и в криза, а са в цветущо икономическо състояние, за да може след това да няма проблем с връщането им. Тоест, с кредити няма да бъде изпълнена целта държавата да помогне на малките и средни предприятия. А това ще доведе до дисбаланси в икономиката и икономическите субекти", категоричен е експертът по икономика на БСП - София.

Станислав Младенов призна, че не разбира защо България продължава да не се възползва от възможността, която предлага Европейският съюз, за нисколихвени заеми.

"В плановете за възстановяване и устойчивост има два компонента - единият е безвъзмездната финансова помощ, другият са нисколихвените заеми. Защо се възползваме от безвъзмездната финансова помощ, която тук за българския бизнес нашата държава ги предлага под формата на заеми, а не взимаме нисколихвените кредити?! Не виждам причина държавата ни да не изтегли 5 милиарда нисколихвен кредит, с който да инжектира българската икономика и да предизвика бум, да завърти колелото по примера на останалите държави. Вземете дори Гърция, например... Защо не се възползваме от заемите, които ни се полагат, като заеми и от безвъзмездната финансова помощ като такава, вместо тази безвъзмездна финансова помощ да я превръщаме в заеми?!"

Експертът в Съвета по икономика към БСП - София напомни, че зад малките и средни предприятия стоят множество човешки съдби, защото около 70% от българите са ангажирани там.

"Има още един голям проблем, който в момента е неглижиран, но ще ни сполети скоро. Държавите, които вече имат зелена светлина да получат първите средства по Плановете за възстановяване и устойчивост, през септември-октомври ще ги налеят в икономиките си. Свежите пари в обръщение ще доведат до покачване на цените, до инфлация. По това време ние, в България, още няма да сме получили никакви средства. Бизнесът ни няма да е конкурентен, тъй като няма да разполага с ресурс. А българската икономика е експортно ориентирана. И това ще доведе до фалити. Ще вървим към бедност, която ще предизвика бунтове. Това е оперативен риск, който е с висока степен на вероятност. Ето защо е изключително важно да приведем в действие Плана за възстановяване и устойчивост час по-скоро", добави Станислав Младенов.

 

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!