София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Стартира поетапното въвеждане на електронното здравеопазване

Анексът към НРД 2021 дава възможност на лечебните заведения да преструктурират леглата си
41 сЕвроком 210

Практически тази година нямаше преговори в истинския смисъл на думата. Имаше съгласие и от двете страни за неща, които трябва да се случат през следващата година, защото са важни и фундаментални. Това съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net след подписването на Анекса към НРД 2020-2022.

Като пример за нещата, които трябва да се случат през 2021 г., около които са се обединили БЛС, НЗОК и МЗ, председателят на БЛС даде поетапното въвеждане на електронизацията на здравеопазването. Затова в НРД е записано, че всеки един модул, който ще бъде въвеждан, ще има възможност да се тества до три месеца преди да влезе в сила. „За да не подписваме отделни текстове за всеки модул, в Рамковия договор беше уточнено, че се премахва задължителното изискване за продължителност на прегледа в извъболничната помощ, защото това щеше да доведе до проблеми и за гражданите, и за лекарите, и за НЗОК“, поясни д-р Маджаров.  

„На второ място единодушно стигнахме до заключението, че вече твърде много време не се допуска в съществуващите заведения за болнична помощ да се осъществяват нови дейности. Миналата година беше отворена леко вратичката, но с решение на Надзорния съвет на НЗОК, което обаче остави неяснота по отношение на критериите. От тази година всеки, който желае и по реда на Закона за лечебните заведения е разкрил нова дейност, ще може да кандидатства за финансиране. Това беше важно, защото не можем да държим болниците в състоянието им отпреди 4-5 години и да твърдим, че здравеопазването ни се развива. Всъщност болничната ни система  е застинала на нивото отпреди 10 години“, каза още председателят на БЛС.

Променено е и изискването болниците да работят с броя на леглата, които са разписани по правилник от 2018 г. „След като законът позволява болниците да променят структурата на леглата си всяка година от 1 до 31 януари, вече Касата ще сключва договори с болниците съгласно правилника от 2021 г. в рамките на съществуващия брой легла“, уточни д-р Маджаров.

Друга новост в НРД е, че НЗОК ще заплаща дейности с роботизирана хирургия не само в онкологичната гинекология, но при онкологични заболявания в общата хирургия, детската, гръдната и в урологията. „Всичко това е в рамките на бюджетите на лечебните заведения. Те няма да изискват нови средства или да напрегнат макрорамката на Касата, но ще дадат възможност и на пациентите да се възползват от това, а лекарите да се развиват в посока роботизирана хирургия“, каза д-р Маджаров.

Той допълни, че за първи път тази година е осигурена възможност всеки пациент, който е преминал през специализиран кабинет с направление, да има възможност на поне един контролен преглед, заплащан от НЗОК.