София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Стефка Костадинова: Надявам се да изпратим 42-ма спортисти на олимпийските игри

"Броят им трябва да е поне колкото на Олимпиадата в Токио"

20 дниСпортни 30 Васил Василев

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова заяви, че целта е България e да изпрати 42-ма спортисти на олимпийските игри в Париж през това лято, колкото са били и българските участници на Игрите в Токио. 

Тя гостува в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ заедно с министъра на младежта и спорта Георги Глушков по повод Деня на българския спорт. Те бяха приветствани от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов. „До момента имаме 36 спортисти, които са покрили нормативи. Очакваме и още през юни месец. Както помните, в Токио бяхме с 42-ма спортисти и взехме шест медала, три от които златни. Три пъти чухме българския химн. Тази Олимпиада беше женска, защото само момичета спечелиха медалите“, коментира Стефка Костадинова.

„Каквото и да спечелим, на което и място да се класираме – всеки един от спортистите го заслужава. Искам да им кажа обаче, че квота се покрива, но сега започна най-тежкото – да се борят за медали“, допълни председателят на БОК.

Георги Глушков потвърди, че най-важното не е взимането на квоти за Олимпийските игри, а завоюването на отличия. „Квотите се покриват, а медалите се печелят със сърце и с името на България“, каза Георги Глушков. Министър Глушков и Стефка Костадинова поздравиха студентите и преподавателите в препълнената Първа аула на университета, който за четвърта поредна година организира Ден на спорта с турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, крос, демонстративни, щафетни и забавни игри.