София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Стоянов: Няма риск от използване на ядрено оръжие

България няма как да достави боеприпаси на Украйна, защото не разполага с такива.

пропускане
8 чПолитика 431 Антония Лазарова

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България няма как да достави 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, защото не разполага с такива.

"Ако частни компании от българския военно-промишлен комплекс имат капацитет да произвеждат такива, тези фирми сами решават с кого да търгуват и за кого да изнасят, но това минава през решение на Комисията към Министерството на икономиката", припомни той.

Миналата седмица Стоянов каза, че България и българското служебно правителство не изготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. "Беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка на ЕС и няма как да бъде, защото българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър", каза пред журналисти тогава Стоянов от Брюксел. 

Днес той коментира решението на Министерство на отбраната и на служебното правителство да върне боеприпаси за 350 млн. лв. на ВМЗ-Сопот, за да получи новопроизведени. По думите му това се прави с цел обновяване на военновременните запаси. Стоянов добави, че не може да каже какво ще прави ВМЗ-Сопот с тези снаряди. 

Относно решението на Русия за поставяне на тактически ядрени оръжия в Беларус, служебният министър смята, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не приключва, а се задълбочава. Това, което се случа, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив - задълбочава го. По моя оценка обаче няма риск от употребата му на този етап".