София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Страната ни е съинициатор на Резолюцията за геноцида в Сребреница

Ако датата бъде приета, 11 юли ще бъде обявен за Международен ден за възпоменание на жертвите на клането

5 мПолитика 207 Васил Василев

България е съинициатор на Резолюцията за геноцида в Сребреница, която ще бъде разгледана от Общотосъбрание на ООН на 23 май. Ако Резолюцията бъде приета, 11 юли ще бъде обявен за Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида. В документа се осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Инициатори на резолюцията са Германия и Руанда. Съинициатори са Албания, Австрия, Бангладеш, Белгия, Босна и Херцеговина /БиХ/, България, Чили, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Ирландия, Италия, Йордания, Канада, Лихтенщайн , Литва, Люксембург, Малайзия, Нова Зеландия, Полша, САЩ, Северна Македония, Словения, Швеция, Турция, Великобритания и Вануату, според проектодокумента, публикуван на сайта на ООН.

Проекторезолюцията припомня присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага и на Международния съд, които квалифицираха престъплението в Сребреница като геноцид.

В текста се подчертава отговорността на държавите да сложат край на безнаказаността за геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека. Държавите са призовани да преследват отговорните за подобни действия, за да се избегне повторението им и да се постигне устойчив мир, справедливост, истина и помирение.

БГНЕС припомня, че клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница. През 2025 г. се навършват 30 години от кървавото клане.