София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

СТРЕЛБАТА ПО ФИЦО: Словашкият премиер е в тежко състояние, но няма опасност за живота му

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян след заседание на кабинета

13 сКрими 518

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян след заседание на кабинета, съобщи местното издание Правда.
„Робърт Фицо беше ранен след няколко изстрела от нападател, той беше задържан от полицията“, пише изданието.
Информацията за опита за убийство беше потвърдена от словашкото министерство на вътрешните работи.
Според съобщения в медиите, които се позовават на свидетели, инцидентът е станал, когато политикът е излязъл пред публика, след стрелбата той е паднал на земята. Той е ранен в областта на коремната кухина и гръдния кош.
Състоянието на премиера се оценява като тежко. В същото време друго издание, позовавайки се на източници, съобщи, че няма опасност за живота му.
Фицо първоначално е бил лекуван в болница в Гандлова, но след това е бил откаран в друго медицинско заведение от по-високо ниво. В този момент той е бил в съзнание. Лекарите са стабилизирали жизнените му функции.
Извънредното заседание на словашкото правителство се проведе в град Гандлова, разстоянието до Братислава е 190 километра.
Фицо многократно се е противопоставял на предоставянето на военна помощ на Украйна. Той също така отбеляза, че не подкрепя членството на страната му в НАТО и ще използва правото на вето, ако такъв въпрос бъде разгледан.
Освен това премиерът заяви, че Братислава е заинтересована от добри отношения с Москва и обеща да предприеме стъпки в тази посока.