София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съединените щати се смилиха над Huawei

Разрешителните ще бъдат валидни до 19 август

Съединените щати се смилиха над Huawei

Разрешителните ще бъдат валидни до 19 август

1 годинаТехнологии 2 Боряна Райчева


Американското министерство на търговията предостави на китайския производител на смартфони Huawei временно намаляване на наложените срещу него ограничения. Целта е да не се създават големи трудности за американските компании, които имат договорни споразумения с китайска корпорация.
Министерството е предоставило на Huawei временни общи разрешения, които ще му позволят да поддържа съществуващите комуникационни мрежи и да предоставя софтуерни актуализации на потребители, които вече са закупили смартфони.
Разрешителните ще бъдат валидни до 19 август. Какво ще се случи по-нататък и как ще се отрази на съществуващи и нови клиенти на фирмата не се посочва в съобщението.
По-рано Huawei бе включена в черния списък на компаниите, на които е забранено да си сътрудничат с жители на САЩ без специален лиценз от властите.
Правителството на САЩ неколкократно обвини Huawei в събиране на лични данни на потребителите и прехвърлянето им на китайските власти.
Първите, които спряха сътрудничеството с Huawei, бяха Google и производителите на чиповеза процесори от САЩ Qualcomm, Xinling и Broadcast. На новите устройства на китайската компания няма да бъде използван техния софтуер и компоненти. Няколко европейски компании обаче веднага изразиха подкрепа за Huawei, тъй като те нямат пряка връзка със САЩ и не са задължени да се подчиняват на регулаторните си органи.